Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Jumaat, 7 September 2012

Kek Raya 2012

Salam Aidilfitri 1433h

Kek Dam - permintaan oleh Encik Mus (resepi di sini)

Brownies Keju
Brownies  Keju
Bahan2 Kek:
1/2 cawan serbuk koko
1/4 cawan mentega cair
1 cawan gula perang
1camt esen vanilla
secubit  garam
1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan badam cincang - di bakar
Bahan2 keju:
375 g  krim keju
100g gula kastor
1 camt esen vanila
2 biji telur
Cara2nya:  
1. Sapu sedikit butter dalam loyang 4 segi ( 18 cm) 
2. Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkun adunan dan gaul sebati. 
3. Masukkan badam hancur dan gaul lagi.
4. Masukkan adunan dalam loyang. Ketepikan.
5. Pukul keju bersama gula dan esen vanila hingga kembang.
6. Masukkan telur dan kacau hingga sebati.
7. Tuang adunan atas adunan kek tadi  dan bakar  selama 35-40 minit atau hingga masak pada suhu 180oC.
8. Untuk potongan yang cantik, sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk dan potong gunakan pisau yang direndam di dalam air panas.


Butter Cake
Butter Cake

Bahan2:
250 butter
150 g gula kastor
250 tepung naik sendiri - ayak
6 biji telur
2 camb susu pekat
1 camb ovellete
1 camb air
1 camb coklat emulco
1 camb strawberi emulco
1 camb oren emulco

Cara2nya;
1. Pukul telur, ovellete, air, gula, tepung hingga gebu dan pekat.
2. Dalam bekas lain, pukul butter dan susu pekat hingga kembang.
3. Kemudian, campurkan adunan butter kedalam adunan tepung dengan menggunakan spatula (balik kaup).
4. Bahagikan kepada 3 bahagian dan setiap satu dimasukkan dengan coklat emulco, strawberi emulco dan oren emulco.
5. Masukkan secara selang-seli ke dalam loyang yang telah di sapukan dengan butter dan ditaburkan dengan tepung gandum.
6. Bakar dengan suhu 180oC selama 45-50 minit atau hingga kek masak.
7. Sejukkan  sebelum dipotong.


Yang di bawah ni ialah kek sempenan Jamuan Hari Raya di SKFBT

Kek Dam -  Permintaan dari Pengerusi BAKES

 Kek Buah - Permintaan dr Kak Lyza

Kek Buah
Ambik dari: CMG

Bahan2:
180 gram mentega
140 gram gula perang @ soft brown sugar
2 biji telur gred A
220 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
120 gram mix fruit
100 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla (atau boleh guna esen orange) - cma guna esen vanila
 
Cara2nya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin bulat berukuran 8 inci, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Atau jika guna bunt pan, lenser dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung, biar tinggal lapisan nipis yang melekat pada bahagian dalam tin. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula perang hingga pucat. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Jarak waktu antara sebiji telur ialah satu minit. Sementara itu, gaul mix fruit dengan tepung yang telah diayak, gaul rata.
3. Perlahankan kelajuan, masukkan mix fruit + tepung tadi berselang seli dengan susu segar, hingga habis, tambah esen vanilla dah gaul rata. Tuang dalam tin dan bakar selama 45 - 50 minit atau hingga masak. Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong untuk hidangan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.