Kek Dam - permintaan oleh Encik Mus (resepi di sini)
Brownies Keju
Brownies Keju
Bahan2 Kek:
1/2 cawan serbuk koko
1/4 cawan mentega cair
1 cawan gula perang
1camt esen vanilla
secubit garam
1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan badam cincang - di bakar
Bahan2 keju:
375 g krim keju
100g gula kastor
1 camt esen vanila
2 biji telur
Cara2nya:
1. Sapu sedikit butter dalam loyang 4 segi ( 18 cm)
2. Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkun adunan dan gaul sebati.
3. Masukkan badam hancur dan gaul lagi.
4. Masukkan adunan dalam loyang. Ketepikan.
5. Pukul keju bersama gula dan esen vanila hingga kembang.
6. Masukkan telur dan kacau hingga sebati.
7. Tuang adunan atas adunan kek tadi dan bakar selama 35-40 minit atau hingga masak pada suhu 180oC.
8. Untuk potongan yang cantik, sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk dan potong gunakan pisau yang direndam di dalam air panas.
Butter Cake
Butter Cake
Bahan2:
250 butter
150 g gula kastor
250 tepung naik sendiri - ayak
6 biji telur
2 camb susu pekat
1 camb ovellete
1 camb air
1 camb coklat emulco
1 camb strawberi emulco
1 camb oren emulco
Cara2nya;
1. Pukul telur, ovellete, air, gula, tepung hingga gebu dan pekat.
2. Dalam bekas lain, pukul butter dan susu pekat hingga kembang.
3. Kemudian, campurkan adunan butter kedalam adunan tepung dengan menggunakan spatula (balik kaup).
4. Bahagikan kepada 3 bahagian dan setiap satu dimasukkan dengan coklat emulco, strawberi emulco dan oren emulco.
5. Masukkan secara selang-seli ke dalam loyang yang telah di sapukan dengan butter dan ditaburkan dengan tepung gandum.
6. Bakar dengan suhu 180oC selama 45-50 minit atau hingga kek masak.
7. Sejukkan sebelum dipotong.
Yang di bawah ni ialah kek sempenan Jamuan Hari Raya di SKFBT
Bahan2:
Yang di bawah ni ialah kek sempenan Jamuan Hari Raya di SKFBT
Kek Dam - Permintaan dari Pengerusi BAKES
Kek Buah - Permintaan dr Kak Lyza
Kek Buah
Ambik dari: CMG
180 gram mentega
140 gram gula perang @ soft brown sugar
2 biji telur gred A
220 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
120 gram mix fruit
100 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla (atau boleh guna esen orange) - cma guna esen vanila
140 gram gula perang @ soft brown sugar
2 biji telur gred A
220 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
120 gram mix fruit
100 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla (atau boleh guna esen orange) - cma guna esen vanila
Cara2nya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser
tin bulat berukuran 8 inci, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser
juga kertas tadi. Atau jika guna bunt pan, lenser dengan mentega, tabur
tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung, biar tinggal lapisan nipis
yang melekat pada bahagian dalam tin. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula perang hingga
pucat. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Jarak
waktu antara sebiji telur ialah satu minit. Sementara itu, gaul mix
fruit dengan tepung yang telah diayak, gaul rata.
3. Perlahankan kelajuan, masukkan mix
fruit + tepung tadi berselang seli dengan susu segar, hingga habis,
tambah esen vanilla dah gaul rata. Tuang dalam tin dan bakar selama 45 -
50 minit atau hingga masak. Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan
dari tin. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong untuk hidangan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.