Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Selasa, 3 Julai 2012

Checkered Cake

Assalam dan Salam 1 Malaysia.

Walaupun dah lama tak bersiaran bukan bermakna dapur hijau tak berasap yea... dapur hijau stiap hari berasap cuma tuan dapur je tak sempat nak memasukkan n3. Tak nak cerita byk , nengok je la Kek Dam (Checkered Cake) ni. Macam biasa, resepi di ambil di dapur Juicy Cafe.Tq kak sudi share resepi yg sedap dan malatopsss ni... Cma share kat dapur hijau pulak yea.. Kalau nak step by step, bleh la lawat  Juicy Cafe TQ kak ...


 1st time buat. yg ni  cma buat masa hari guru baru ni. tulisan buruk abaikan je la...

Bahan2..
300 gm butter
200 gm gula castor
5 biji telur B
250 gm tepung superfine*
13 gm susu tepung*
1.5 gm baking powder* - *satukan dan ayak
28 gm glyserine
1/2 sdb coklat emulco

Cara2nya.
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga gebu dan putih.
2. Masukkan telur 3 biji dan pukul selama 5 minit, tambahkan baki telur dan pukul lagi sehingga gula larut.
3. Masukkan tepung sedikit2 dan kaupbalik adunan bagi rata.
4. Tuang glyserine dan pukul dengan kelajuan perlahan selama 15 saat.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, 1 bahagian ditambahkan coklat emulco dan digaul sebati dan 
    rata,1 bahagian lagi dibiarkan kosong.
6. Tuang 2 adunan tersebut dalam 2 loyang saiz 8 inci yg telah digris dan dilapik kertas minyak, ratakan
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 40 minit.
8. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.
9. Potong nipis kulit dibahagian atas setiap kek, kemudian potong setiap biji kek kepada 2 lapisan
10. Tekapkan "ring cutter" pada setiap lapisan kek vanilla dan coklat yang dipotong tadi, kemudian
      keluarkan ring cutter tersebut, i buat penambahan di tengah2 kek untuk menjadikan lebih banyak
     "checkered" dengan menggunakan acuan tulip dan acuan biskut.
11. Ambil 1 potongan bulat kek coklat, letak atas papan kek dan sapu krim dikeseluruhan dalam kek, ambil
      kepingan bulatan yang ke dua dari kek vanila dan masukkan ke dalam kek coklat yang telah disapu
      krim tadi (seperti dalam gambar), di ikuti dengan kepingan bulatan kek coklat dan seterusnya sehingga
      kepingan kek vanilla yang paling kecil, kek mestilah bergilir2 warna, buat untuk kesemua kepingan kek
      vanilla dan coklat.
12. Sapukan krim pada keseluruhan atas kek.
13. Letak kek lapisan kedua diatas krim tadi, kemudian sapu krim lagi, buat sehingga siap 4 lapisan,
      pastikan kek bermula dari bawah, coklat, vanilla, coklat dan vanilla.
14. Bila siap semua dilapiskan, sapu krim pada keseluruhan kek, i gunakan nozel kelopak bunga ros paling
      besar bagi memudahkan kerja tanpa gangguan dari serbuk2 kek, kemudian baru ratakan dengan
      spatula, siap disapu krim, sejukkan kek sehingga krim mengeras.
15. Tuang sedikit ganache ke dalam piping bag untuk meratakan pada tepi2 kek kemudian, letakkan kek
      atas redai yang dilapik dengan dulang lebar, tuang ganache ke atas kek, biarkan ganache turun dengan
      sendirinya, pipekan ganache ditepi2 kek yang tidak terkena, sejukkan dalam peti sejuk dalam 10 minit.
17. Rendam pisau dalam air panas, lapkan baru potong kek, kek akan nampak cantik. Jom rasa.
 
 yg kedua
Bahan krim..
500 gm RICH non-dairy whipping cream
250 gm cream cheese
100 gm gula aising*
1 sdk nescafe* satukan dan ayak
1 sdk jus lemon
Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul non-dairy whipping cream sehingga bertanduk. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain dengan menggunakan mixer yang sama pukul sebati cream cheese, gula aising, nescafe dan jus lemon.
3.Campurkan non-dairy whipping cream yang telah dipukul tadi dan pukul lagi sehingga kedua2 bahan sebati dan rata.
 
 
 comot2 tu abaikan la yea...
Bahan2 ganache..
100 gm uht whipping cream
300 gm dark coklat compound - sagat halus
Cara2nya..
1. Dalam periuk kecil, panaskan uht whipping cream sehingga berbuih ditepi2 periuk.
2. Tutup api dan tuang dalam bekas yang berisi coklat sagat.
3. Gaul sehingga coklat larut
 
 
 
 





2 ulasan:

  1. as-salam sis..
    aduhduhduh tertngok pulakk..shedapppnyaaa..terasa ditekak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nengok la sape cikgunyer....hehehe...

      Padam

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.