Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Jumaat, 13 Julai 2012

Apam Belang n Aiskrim Coklat

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia semua....

Lapar pulak petang2 ni. Cuaca pun panas dan kering je..Nasi pun dah tak selera, asyik makan nasi lembik dgn sup je. Macam2 jenis sup, mungkin sebab perut tak berapa selesa semenjak dua menjak ni. Tinggalkan pasal nasi lembik dan sup, cma nak sharekan 2 resepi utk minum petang. 
Dah lama cma amik resepi ni kat Ucu Bakery, tp hari ni baru la terasa nak buat. Maaf ye Ucu, cma ubah skit2 resepi ni. Memang sedap sgt apam ni, namanya Apam Belang.. Wangi je baunya, mmg berselera makan. Lembut, gebu, tak tau nak cakap apa  lagi. Tak payah cakap banyak la, jom nengok...

Memang terlihat kelembutan dan kegebuannya....hehehe...

Apam Belang
Sumber : Ucu Bakery

Bahan:-
 
4 biji telur
1 camb ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
220 gm gula halus ( cma letak 200 gm gula )
200 ml santan
50 ml air 
1 sudu teh baking powder
pewarna

Caranya:

1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
2. Masukkan santan, air  dan esen vanilla kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)
 
 
 Menanti Encik Mus balik dr opis..



Satu lagi resepi yang cma nak kongsikan ialah Aiskrim Coklat Homemade. Sebenarnya dah banyak kali buat, tp yg ni baru ada kesempatan nak snap gambar. Yang sebelum2 ni, semua pos kat umh kengkawan n kat rumah bonda. Memang halus dan gebus je rasa, macam yang kilang buat... Tp, tak ingat amik kat mana. Minta halalkan yea, tuan punya resepi Aiskrim Homemade ni...

Bahan-bahannya:-

2 cawan susu perisa coklat ( kalu nak guna susu perisa lain pun ok )
2 cawan coffemate

Cara-caranya:-

1. Campurkan susu dan coffemate ke dalam bekas.
2. Dengan menggunakan mixer, putar dengan kelajuan sederhana sehingga  kelihatan gebu.
3. Masukkan kedalam bekas bertutup dan masukkan ke dalam freezer selama 3 jam.
4.Apabila separuh beku,  masukkan semula kedalam bekas mixer dan putar lagi sehingga 
   menjadi lebih  gebu (lebih kurang 15 minit).
5. Bila sudah nampak gebu, masukkan semula ke dalam bekas bertutup tadi dan masukkan 
    ke   dalam freezer semula.
6. Biarkan semalaman sebelum di makan.
7. Scoopkan ke dalam cawan dan hiaslah mengikut sesedap rasa.

colouring rice n sirap strawberi


 colouring rice, coklat n coklat bar


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.