Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Jumaat, 7 September 2012

Donut Mayo Gebus

Assalamualaikum dan Salam Hari Malaysia...

Rajin plak update dapur ijau hari ni. Nak sharekan resepi yg cma dapat dari dapur Rosmarlina. Banyak resepi donut yang gebus2..Salah satunya Donut Mayo ni. Sori ye Ros, cma tambah namanya jadi Donut Mayo Gebus sebab gebus sgt... Jiran sebelah rumah pun cakap, donut ni gebu sesgt, tp tuannya tak gebus pun.hehehe.... Cma sharekan resepi dari Ros di sini yea. Tq...

Gebus tak saya???


Donut Mayo Gebus


Bahan2:
330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis ( ros guna mayonis jenama kimball)
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti.

Cara2nya;
1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli guna tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

Yang cucuk2 ni utk 2 org anak sedara...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.