Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Isnin, 10 September 2012

Lasagna Simple

Assalamualaikum dan Selamat Malam...

Awat la mata ni tak mau pejam??? JOm kita layan lasagna...cma buat petang tadi sebab dah janji dengan akak2 kat sekolah nak masakan. Sebenarnya janji nak bawak hari ni, tp, disebabkan ada urusan yg perlu disegerakan, tak dapat la nak masakan.
Balik dari kelas tambahan tadi, terbau2 je bila masuk ke rumah. Apalagi, dengan mata yg segar-bugar ni, kita layan dulu lasagna simple ala cma ni...Macamanalah berat badan ni tak bertambah, dok mkn je...Tp, ada akak2 kat sekolah tak percaya berat cma dah 52kg..nampak sama ja macam mula2 mai...kuruih ja, angin tolak  pun melayang...hehehe...tp...percayalahhhh.....memang dah berat pun sekarang nih...





Mesti tertanya2kan, sbb apa  bahagian atasnya melengkung???Ini kerana, Encik Mus sukakan yg garing, jadi, bahagian atasnya cma tak letakkan krim putih, tapi baki sos merah dan cheedar cheese  dan mozarella. Bila masak, dia garing dan kruk..krak..kruk..krak.. bunyinya... Ini ler resepi yg mudah dan tersangat la simple...

Lasagna Simple Ala Cma

Bahan2 sos merah:
300 g daging @ ayam cincang( daging buger pun boleh)
3 ulas bawang puting - cincang
2 biji bawang besar - cincang
3 camb cili kisar
2 biji tomato - cincang
1 tin tomato dalam tin
1 batang lobak merah - potong dadu
1 tin cendawan butang  - hiris nipis
3 cawan air
daun bawang 
gula
garam
lada sulah
minyak zaitun utk menumis

Cara2nya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
2. Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak. Masukkan daging cincang dan masak hingga daging masak.
3. Masukkan lobak merah, tomato cincang, bawang besar, tomato dalam tin. Kacau hingga masak.
4. Masukkan cendawan butang dan air. Biar hingga mendidih dan masukkan bahan perasa(gula, garam dan lada sulah).
5. Ketepikan.

Bahan2 sos putih:
2 camb butter
5 camb tepung gandum
3 cawan susu segar
5 keping keju

Cara2nya:
1. Cairkan butter dan masukkan tepung gandum (perlahankan api).Kacau rata.
2. Masukkan susu segar dan kacau. 
3. Padamkan api dan masukkan keju keping dan kacau hingga keju cair dan kuah jadi pekat.
4. Jika kuah sangat pekat, masukkan sikit susu utk cairkan(jangan cair sgt) - jadikan seperti bater.
5. Ketepikan

Bahan lain;
kulit lasagna segera
daun bawang
keju mozarella
keju cheddar

Cara2nya;
1. Panaskan oven dan sapu bekas dengan mentega.
2. Mulakan lapisan dengan kulit lasagna, sos merah, sos putih dan seterusnya sehingga habis.
3.Pastikan kulit lasagna ditenggelamkan oleh sos. Sos merah memang banyak kuahnya utk melembutkan kulit lasagna. Kulit lasagna tak perlu di rebus sbb sos yg banyak menyebabkan kulitnya lembut dan masak.
4. Atas sekali pastikan letak kulitnya dan tuangkan baki sos putih. Kalu nak garing yg macam cma buat, letakkan baki sos merah dan parutkan keju cheddar dan mozarella. Taburkan juga lada hitam kasar.
5. Bakar dengan suhu 180oC selama 40 minit atau hingga masak.

Ermmmm....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.