Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Sabtu, 15 September 2012

Puding Cheese Oreo

Assalamualaikum dan Selamat Hari Malaysia...

Rajin pulak cma mengupdate hari ni. Bukannya tak dak keje byk sgt keje yg nak dibuat, tp, buat 3, 4 minit dah menguap...camna???tak dapek nak nolong ehh... Lagipun di luar tu mendung je.Baru beberapa minit cik Matahari menunjukkan wajah, cik awam pun sibuk nak halang dia keluar..Cuaca pun sejuk jer...Perut berdondang sayang, tekat pun nak makan jer... Dengan perasaan yg teringin nak mkn puding cheese oreo dan dengan perasaan yg tak berapa rajin, masuk dapur hijau dan godak lah apa yg patut.
Sebenarnya resepi ni dah lama cma amik kat sini, tapi lupa plak nak buat sebab banyak sgt resepi yg sedap2. Bila dah kak eita buat barulah terasa nak buat. Cerita pasal puding cheese oreo ni, hari Khamis baru ni akak eita kesayangan bawak ke sekolah. Resepi yg cma amik ni tak letak oreo pun, tp kak eita letak dan tersangat la sedap...  Ermmmm....nikmatnya.. Bila makan je, nak lagi...nak lagi...dan nak lagiii...tp malu plak sbb rasanya cma yg paling byk makan. Stop la walaupun tekak ni dok panggil2 je puding ni. Bagi la kat org lain rasa sama...huhuhu...
Maka, dengan tak berapa nak rajin berpuding2 ni, cma pun buat la.Kak eita janji nak bawak lagi hari isnin ni...huaaaa.....lambat lagi la.Esk cuti lagi...bila nak boleh mkn ni????..Kebetulan semua barang ada kat rumah, jom kita huru-harakan dapur hijau...

 
Puding Cheese

Puding Cheese Oreo
Amik kat  umh Kak eita

Bahan2:
13 g serbuk agar-agar (Ita guna 11g) - cma letak 11g gak
1 liter air
120 g gula (Ita letak 130) - cma letak 100 jer
3 biji telur
120 - 150 g Biskut Cheese - blend halus (Ita guna 100 g sahaja sebab biskut tak cukup... hehehe)
1 tbs tepung kastard
400 ml susu cair (Ita guna fresh milk) - cma guna fresh milk gak
200 g susu pekat (Ita guna 2 tbs sahaja)
50 g buttercup
sedit biskut oreo dibuang creamnya - mmg kena letak banyak sebab sedapppp

Cara2nya;
1. Masak serbuk agar-agar dengan air sehingga hancur.  Kacau selalu.
2.Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
3. Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dan tepung kastard.
4. Masukkan susu dan kacau sebati.
5. Tuangkan ke dalam adunan agar-agar tadi dan tutup api apabila mendidih.
6. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
7. Tuang ke dalam loyang atau acuan... Ita layerkan dengan biskut oreo.  Susun biskut dalam loyang dan buat selapis demi selapis.  Kemudian biarkan sejuk di suhu bilik..(cma buat dlm acuan kecik dan dlm acuan besar). Separuh letak oreo dan separuh lagi tak letak.
8. Sejukkan sebelum dihidang...



lapisan oreo dalamnya...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.