Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Sabtu, 3 November 2012

Kek Besday saya...

Assalamualaikum....

Lama tak memblogkan??? Banyak perkara yg berlaku sejak kebelakangan ni. Macam2 berita yang diterima sekaligus membuatkan cma dan Encik Mus begitu sibuk sekali... Semua perkara yang berlaku di dalam minggu pertama dan kedua bulan Oktober, nikan minggu besday cma..Mana nak siapkan kek utk kengkawan di sekolah, nak uruskan perkara2 yg urgent..memang memenatkan dan teramatlah bz..
Cma sempatlah siapkan kek utk kawan2 di sekolah walaupun pada hari kejadian (17 Oktober 2012) cma takde kat sekolah, tapi, semua kengkawan dapat merasa air tangan cma yg tak seberapa ini.





 Memang bila tiba tarikh 17 Oktober setiap tahun, jika ada rezeki lebih, cma akan sharekan dengan kwn2 kat sekolah, cuma tahun ni je rasa ralat sikit sbb takdak kat sekolah. Daripada  feedback yg cma dapat dr akak2 kat sekolah, semuanya berpuas hati dengan buah tangan cma ni...




Terima kasih pada Kak Lyza sbb sanggup terima parcel jam 3 pagi dan sudi bawakan ke sekolah.hehehe..

Rainbow Cake In Jar
Resepi : Chef Zubaidah
inspirasi : Kak Juicy Cafe

Bahan2
250 gm tepung sponge mix
50 gm air
1 camt ovellete
5 biji telur
50 gm minyak masak ( cma letak minyak jagung )
1 camt pes oren ( cma letak pes ikut kaler kek )
sedikit pewarna ( cma letak ikut perasa )

Cara2nya:

1. Campur semua bahan ke dalam mangkuk adunan kecuali minyak, pewarna dan pes.
2. Pukul gunakan high speed sehingga pekat (meringue).
3. Masukkan minyak dan balik kaup guna spatula.
4. Bahagikan kepada 6 bahagian  dan masukan setiap bahagian dengan  pes yang berbeza dan warna.
5. Masukan adunan ke dalam piping bag supaya senang nak masukkan dalam botol nanti.
6. Paipkan sedikit sahaja adunan berwarna ungu, kemudian diikuti biru, hijau, kuning, jingga dan merah. Jangan masukkan adunan tebal, nanti kek akan mengembang memenuhi botol.
7. Masukkan dalan oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180oC. Gunakan kaedah 'waterbath'  iaitu air panas di dalam loyang dan balang berada di dalamnya. Bakar selama 30 minit atau hingga masak..
8. Sejukkan kek baru masukkan krim cheese di atasnya dan hias ikut kreativiti sendiri.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.