Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Isnin, 19 September 2011

Nutella Swiss Roll

Salam 1 Malaysia...

Rajinnya cma update n3 dua tiga hari ni walaupun byk keja yg menanti. Keja sekolah la, assg la, mcm2 hal. Bukannya apa, cuma nak masukkan menu2 yg sedang beratur menantikan di displaykan di sini.utk rujukan anak cucu cicit piut di  masa depan.
Salah satunya ialah Nutella Swiss Roll. Semangat waja masa membaking kek gulung ni, tiba time gulung, merekah n melekat kat paper.Sedih sgt, tp, habis licin jugak walaupun pelbagai komen yg cma terima. Terima kasih pada tuan punya juicycafe.blogspot.com. Resepi ni dah betul akak, cma je yg tak pandai nak menggulung. Cma share resepi kat sini yea kak..TQ...
Nengoklah kejadian Nutella Swiss Roll yg tak berapa nak elok gulungannya ni...



Main Masak-masak Nutella Swiss Roll
Sumber : juicycafe.blogspot.com

Bhn2..
3 bj telur gred A
55 gm gula halus
1/2 sdk baking pwdr
1 sdk esen vnla
45 gm tepung gandum
1/2 sdb susu tepung
1/2 sdb ovallate
2 titik pwrna kuning
60 ml butter - dcairkn*
1/2 cwn coklat cip* (cma tak letak pun sbb tak de)
1 sdb serbuk koko* (cma tambahkan sbb nak buat belang2)
Nuttela secukupnya*

Cara2nya..
1. Satukn sume bhn2 dlm mixing bowl kecuali yg btanda *, putar dgn klajuan tinggi dlm 8 mnt shingga kembang.
2. Tuang butter yg tlh dcairkn n gaul rata dgn spatula.
3. Bahagikan kpd 2 adunan.( Satu asli dan satu lg letak serbuk koko)
4. Tuang dlm loyang berukuran 12 inci x 8 inci x 1.5 inci yg tlh dsapu dgn sdkt butter n alas dgn krts minyak.
5. Bakar dlm 20 mnt pd suhu 180C atau shingga masak.
6. Sejukkn spenuhnya ats jaringan.
7. Sapu nipis dgn nuttela. Gulung kemas n smpn dlm peti ais sekejap. Potong n hdgkn.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.