Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Selasa, 22 Disember 2015

COngo Bars Sedap

Assalamualaikum dan Salam Ceria

Sebenarnya dah lama cma buat congo bars ni tapi tak sempat nak upload kat sini. Banyak sangat kerja yang nak diselesaikan. Cuti-cuti sekolah pun banyak kerja. Malas nak taip panjang-panjang, jom kita nengok congo bars yang mudah dan sedap ni . Resepi ni cma amik kat dapur Selera Sakura. Terima kasih dan cma copy kat sini yer kak..

Congo Bars Sedap

Bahan-bahannya;
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang (cma guna 200 gm sahaja)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa-apa kekacang - optional (cma letak walnut)
Kepingan badam untuk taburan - optional
Coklat cip untuk taburan
 


Cara-cara membuatnya:
  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kacau rata menggunakan spatula. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.