Resepi tertunda lagi. Peknga atau Penkek jagung yang sedap dan lazat dimakan begitu sahaja.hehhee... Jagung manis kalau rebus cam tu pun ok. Kalau buat peknga lagi la ok kan? Boleh je nak makan waktu bila pun, pagi ke, tengahari ke, petang ke, malam pun boleh. Untuk buat peknga atau penkek ni cma guna resepi yang sama macam penkek yang penah cma buat cuma tambah jagung je la.
Sedap makan dengan teh o lemon
Jom nengok bahan-bahan yang diperlukan untuk buat peknga jagung.
Peknga @ Penkek Jagung Manis
Bahan-bahan;
1 tongkol jagung manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
1/3 cawan susu pekat
2 camt baking powder
1 camt soda bikarbonat
1 camb marjerin
1 biji telur
secubit garam
Cara-caranya;
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar sampai sebati.
2. Masak guna non-stick pan sebab tak perlu letak minyak dan tak melekat.
3. Boleh juga makan bersama-sama madu atau apa2 je yang disukai.
Cma lebih suka makan kosong macam ni sebab dah manis kan. Kemanisan ikut citarasa sendiri. Kalau nak manis tambahkan lagi sikit susu pekat tu.
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.