Mesti terkezutkan? Harini rajin plak cma updatekan blog ni.hehehhe...Takdak keja la tu. Ada keja tp sambil-sambil la kan? Orang perempuan ni boleh buat banyak keja dalam satu-satu masa. Betoi kan? Untuk minum petang harini cma telah merajinkan diri membuat apam yogurt ni. Ada yang panggil apam senyum sebab lepas masak je nampak apam ni tersenyum mekar je. Sama je bahan-bahan dia pun cuma nama je lain. Tak kisah la nama apapun, asalkan sedap rasanya dan kejadian dia cantik..hehehhe...
Sebenarnya dah banyak kali cma buat apam ni dan nak letak jugak lagi resepinya di sini. Jom intai-intai, kot-kot nak mencuba nanti.
APAM YOGURT
Bahan2:
1 1/3cawan gula castor (kalau resepi lama cma guna 1 1/2 cawan)
1 camt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 camt double action baking powder (kali ni cma guna baking powder biasa je)
1 camt serbuk koko (tak guna)
1 camt pes coklat
Cara2nya:
1 camt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 camt double action baking powder (kali ni cma guna baking powder biasa je)
1 camt serbuk koko (tak guna)
1 camt pes coklat
Cara2nya:
1. Campur semua bahan di atas dalam mixer.
2. Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya.(guna high speed)
3. Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
4. Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan pes coklat, gaul sebati.
5. Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
6. Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
7. Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup.
2. Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya.(guna high speed)
3. Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
4. Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan pes coklat, gaul sebati.
5. Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
6. Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
7. Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup.
*Pes
coklat, serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan
kelainan contoh jem atau filling dan pewarna kesukaan
*Pastikan
menggunakan api yang besar semasa memasak air kukusan dan pastikan juga
air kukusan benar2 telah mendidih sepenuhnyer barulah diletakkan apam
untuk mendapatkan apam yg mekar.
Penutup kukusan juga hendaklah di balut dgn towel atau kain supaya air tidak menitik atas apam.
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.