Sebenarnya dah lama cma buat congo bars ni tapi tak sempat nak upload kat sini. Banyak sangat kerja yang nak diselesaikan. Cuti-cuti sekolah pun banyak kerja. Malas nak taip panjang-panjang, jom kita nengok congo bars yang mudah dan sedap ni . Resepi ni cma amik kat dapur Selera Sakura. Terima kasih dan cma copy kat sini yer kak..
Congo Bars Sedap
Bahan-bahannya;
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang (cma guna 200 gm sahaja)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa-apa kekacang - optional (cma letak walnut)
Kepingan badam untuk taburan - optional
Coklat cip untuk taburan
Cara-cara membuatnya:
- Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
- Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kacau rata menggunakan spatula. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
- Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
- Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.