Main Masak-masak

Jom Main Masak-masak

Selasa, 31 Januari 2012

Kek Pisang Coklat Rice

Assalamualaikum...

Selamat petang.Nak mkn apa yek utk minum petang ni???Petang ni cma nak buat aiskrim goreng utk Encik Mus. Aiskrim n roti dah buat dari semalam lagi, cuma nak goreng je petang nanti. Tunggu Encik Mus balik barulah digoreng. Lama jugak tak mkn aiskrim goreng ni. Bila dah siap nanti, cma masukkan yea.
Sekarang ni nak cerita pasal Kek Pisang Coklat Rice. Cma buat kek pisang ni 2 hari berturut-turut. Cma pun tak sangka. Ada permintaan kat sekolah sebenarnya. Mula2 cma buat macam biasa la sebab ada pisang lebih kat kantin. Semua org dapat mkn la. Pak Tam (suami tokey kantin) pun makan juge. Mula2 cma kata ngan dia"amik la PakTam, simpan skit, takut tak dan makan". Dengan bangganya dia cakap,"ambik satu dah ler". Ok la. cma pun masuklah kelas. Pastu tengahari p la kantin nak mkn nasi, dia cakap"kek tadi sedap, tp, tak dan nak makan banyak, dah abis". Kesian plak kat dia. Dengan baik hatinya cma kata ngan dia,"ada pisang lagi tak Pak Tam?"dia kata"ada, awatnya?"Kalau ada bg la kat org, esk org buat lg utk Pak Tam."dengan bangganya dia pun amik plastik  n pisang bagi kat cma,"cukup tak???"(awat plak tak cukupnya, 10 biji bagi)...cma senyum je.. Balik rumah,, terus masuk dapur ijau dan mula lah menggodek2 lagi...Maka terhasillah Kek Pisang Coklat Rice 2 hari berturut2... Kek pisang yg pertama cma buat, cma guna resepi sendiri dan yg kedua cma guna resepi dari CMG. Sedapnye resepi dari CMG... walllaaaa..... Terima kasih yea CMG.. cma copy kat sini yea..TQ..Mai la kita nengok sama2 yek...














yg ni guna resepi cma

KEK PISANG COKLAT RICE versi cma

Bahan2:
6 biji pisang
3/4 cawan gula
3 biji telur
1/2 cawan minyak
secubit garam
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camt baking powder
1camt soda bikarbonat
1/2 cawan coklat rice
badam hancur - utk ditabur di atas kek

Cara2nya:
1. Satukan pisang, telur, minyak, gula dan garam di dalam blender. Kisar sampai gula hancur.
2. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dalam mangkuk. 
3. Masukkan adunan di dalam blender ke dalam mangkuk tepung dan putar menggunakan mixer sampai gebu ataupun putih.
4. Masukkan coklat rice dan guna spatula cuma balik kaup sahaja.
5. Sapu loyang dengan mentega dan tabur tepung di atasnya supaya kek tak melekat apabila masak nanti. 
6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan badam di atasnya.
7. Bakar dengan menggunakan suhu 180C selama 40 minit atau hingga masak.







yg ni versi CMG

KEK PISANG COKLAT URAI 
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan (CMG)

Bahan2:
150 gram mentega atau marjerin (kalau guna marjerin rasa lain sikit)
200 gram tepung kek (mat guna tepung naik sendiri) cma guna tpg naik sendiri
1/4 camca teh soda bicarbonat*(*disatukan dan diayak)
100 gram gula perang (resipi asal 150 gram gula kastor) cma guna gula perang
3 biji telur
100 ml susu segar
100 gram pisang, dilecek halus
Beberapa titik esen pisang
50 gram coklat urai (chocolate rice)
1/3 cawan pisang yang didadu besar
1/4 cawan cincangan kacang gajus secukupnya - cma guna walnut

Cara2nya:
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dadar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan. (cma guna loyang bulat lubang kat tengah)
  2. Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan berkrim. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
  3. Masukkan pisang lecek dan esen pisang gaul dengan spatula. Tambah coklat urai dan pisang yang telah didadu tadi, gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan cincangan kasar kacang gajus.(cma guna walnut)
  4. Bakar selama 40 - 50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang....


Jumaat, 27 Januari 2012

Makaroni n Cheese

Assalamualaikum dan Salam Jumaat...

Sebenarnya cma main masak-masak Makaroni n Cheese ni minggu lepas, tp baru hari ni ada kesempatan masukkan dalam n3 ni. Simple je resepi ni. Sosnya cma buat ala2 Bolognese gitu.. Keju plak cma gantikan cheeddar kpd keju keping.Lemak2 masin...ermmmm....Jom la try ...

Sedapnyeee...(masuk bakul angkat sendri)

Makaroni n Cheese
Bahan2nya:
200 gm makaroni (rupabentuk apapun boleh)- rebus hingga lembut dan toskan
300 gm ayam / daging cincang
1 camb butter
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - potong dadu
2 camb cili kisar
4 camb sos tomato
4 camb sos cili
1 biji tomato - potong dadu
6 biji candawan butang - potong nipis
1 cawan susu segar
4 biji telur gred A
daun sup dan daun bawang - cincang
sikit lada hitam / lada  sulah
sikit gula
sikit garam
sikit oregano
1 cawan keju cheddar parut (cma guna keju keping)


Cara membuatnya:

1. Panaskan butter dan tumis bawang besar dan bawang putih. Kemudian masukkan cili kisar dan masak sampai naik bau dan masukkan isi ayam cincang, tomato dan biar sampai isi ayam masak.
2. Masukkan sos tomato, sos cili, garam, gula, lada sulah, oregano, daun sup, daun bawang dan susu. Kacau rata dan  masukkan makaroni dan gaul lagi.
3. Masukkan telur dalam mangkuk besar dan pukul guna garfu. Masukkan makaroni tadi dan gaul rata.
4. Sediakan loyang. Masukkan macaroni separuh loyang dulu dan susun keju  dan masukkan baki makaroni sampai penuh loyang. Susun keju di atas makaroni. Bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sampai masak atau sampai keju bertukar menjadi keperang-perangan.
5. Sejukkan dan boleh lah dipotong dan dimakan bersama cili sos (kalu suka la)...




Sabtu, 14 Januari 2012

Cucur Bawang

Assalamualaikum...

Rajin plak memlm macam ni cma masukan n3...Banyak keja nak kena siapkan dan mata pun tak bleh nak tdo walaupun sejuk2 macam ni. Hari ni hujan seharian, matahari pun macam malas je nak keluar. Bila dah dok di rumah, sejuk2 plak, perut pun apa lagi, mintak isi la..Hari ni pagi2 lg Encik Mus dah mintak cma masakkan nasi. So, kami mkn nasi awal la hari ni, pukul 10 pagi dah makan macam lunch. Nasi putih, sambal tumis ikan tenggiri, sayur tumis bayam dan ikan goreng..Bila dah makan nasi awal, mata pun awal la nak tutup..Ditambah pulak dengan hujan yg turun mencurah-curah, lagi la sedap nak tdo.zzzZZZZZZ.....
Pukul 12 tengahari je, perut pun berbunyi lagi minta diisi...Masak je la utk Encik Mus, nasi goreng plak.. Pukul 2 petang je, lapar lagi la yang........
Kali ni Cucur Bawang plak...Minum bersama kopi O panas, mmg umphhh lahh... Cucur ni mmg menjadi feberet Encik Mus semenjak berkahwin ngan cma. Bukannya apa, sebenarnya cucur ni feberet cma adik beradik. Masa kami kecik2 dulu, mak slalu buatkan utk kami sampailah sekarang..Kami panggil, cucur tepung. Slalunya, mak akan letak ikan bilis yg ditumbuk halus bersama bawang merah. Sedap sangat smpi tak hingat dunia kalu makan.hehehe... dan yang paling sedap cucur ni, ada rahsianya, rahsianya mak letak roti sebagai penyedap rasa... Tapi, hari ni cma buat cuma  letak bawang besar je, ikan bilis tak letak pun sebab masih dlm pantang.kalu gatal, sapa nak tolong garukan???

Cucur Bawang + kopi O Encik Mus

Cucur Bawang
Bahan2nya:
1 cawan tepung gandum
2 keping roti - rendam dalam air
1/2 biji bawang besar - potong halus
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
Cara2nya:
1. Masukkan tepung, bawang besar dan garam. Gaul sebati.
2. Ramas2kan roti bersama air rendaman. Masukkan ke dalam adunan tepung dan gaul hingga sebati.
Kalu adunan pekat, tambahkan air.
3. Goreng dengan menggunakan minyak banyak hingga keperangan dan hingga masak.
4. Sedia untuk dimakan panas2 bersama kopi O panas.

Rabu, 11 Januari 2012

Puding Warna-warni

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Cuaca hari ni, kejap panas, kejap hujan..Tekak pun keja nak mkn ke...Balik rumah nampak je dapur ijau, terasa lapar. Apa lagi, lepas smayang, godek-godek apa yg patut dan terhasillah Puding Warna-warni. Sekejap je dah habis. Sedar2 Encik Mus tanya, ada lagi tak?
Resepi asalnya ialah Puding Tembikai, tp bila cari punya cari acuan tak jumpa plak. Ntah kat mana simpan pun tak jumpa cari. Ni kes terlebih rajin kemas almari la ni, sampai nak cari barang pun dah tak jumpa. Last-last, amik acuan coklat dan jadiklah macam kejadian di bawah ni... Terima kasih pada tuan punya juicycafe kerana sudi sharekan resepi ni. Maaf yea kak, cma dah ubah resepinya sbb cari acuan tak jumpa.

Tembikai di tukar kpd bunga ros..

Bhn2..
20gm serbuk agar2
8cwn air
1/2 cwn gula castor
2 sdb butter
1 cwn susu pekat
3keping roti putih - koyak2kan
Pewarna pink
Pewarnakuning
Pewarna ungu 

Cara2nya..
1. Rebus serbuk agar-agar n air sehingga larut.
2. Masukkn gula castor n kacau sampai mendidih.
3. Masukkn butter n susu pekat, kacau lg shingga cair.
4. Masukkn roti ke dalam mesin pengisar, tuang 3 senduk adunan agar2 n kisarkan shingga lumat.
5. Tuang adunan roti kisar ke dalam adunan agar2 n kacau sebati. Tutup api.
6. Bahagikan adunan agar-agar kepada 4 bahagian, warnakan 1 bahagian dgn warna pink, 1 bahagian kuning, 1 bahagian lg ungu dan 1 bahagian lg dibiarkan plain.
7.Tuangkan ke dalam acuan kegemaran ( cma guna acuan bunga ros dan acuan daun ). Sejukkan dlm peti sejuk hingga beku.
8.Keluarkan agar-agar yg sudah sejuk dan susunkan ke dalam loyang yang besar. Tuang agar-agar yang plain tadi ke dalam loyang dan simpan dalam peti sejuk hingga beku.
12. Keluarkan dan siap dimakan ketika sejuk.

Sedia menanti Encik Mus balik dari kerja


Jumaat, 6 Januari 2012

Nasi Goreng Kunyit

Assalamualaikum...

Awalnya hari ni cma bersiaran...walaupun byk keja..hehehe...Pagi ni, cma buatkan Encik Mus Nasi Goreng Kunyit. Memang setiap hari cma buatkan sarapan utk Encik Mus, walaupun hari bekerja. Isteri Mithali la katakan...Kesian pulak kalu dia p keja tak isi perut dulu. Sarapan penting utk kita sbb ianya membekalkan tenaga di awal hari. Selain daripada itu, nak buat keja pun senang, tak payah susah-susah berebut ngan org lain kat cafe opis. Betoi tak??? Betoiiii...
Jom la kita nengok resepinya walaupun ringkas, tp Encik Mus kata sedap.


 
Sarapan Encik Mus pg td

Nasi Goreng Kunyit

Bahan2nya:
2 cawan nasi
1 biji bawang besar
5 biji cili padi
1/2 batang lobak merah
3 batang kacang botor - amik kat kebun tepi rumah
sekeping isi dada ayam
lada sulah skit
kunyit skit
garam skit
minyak skit

Cara2nya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga naik bau dan garing.
2. Masukkan ayam dan masak separuh masak.
3. Masukkan lobak merah, cili padi, kacang botor, kunyit, lada sulah dan garam.Kacau sebati.
4. Last, masukkan nasi dan gaul rata dan masak hingga semua sebati.
5. Hidangkan bersama telur mata dan keropok ikan. Sedapnye....

Selamat Mencuba...






Rabu, 4 Januari 2012

Puding Dwi-warna

Salam 1 Malaysia...

Rajinnya isteri Encik Mus...Balik sekolah td, tetiba je teringin nak mkn Puding Trifle, tp tak leh mkn kek lg..Tak pe, kita ubah style.Daripada Puding Trifle kita jadikan Puding Dwi-warna sbb ada 2 warna. Bahan ngan cara sama je, cuma cma tak letak kek span sbg base. Walaupun byk kerja yg nak kena siapkan, perut Encik Mus penting nak kena jaga. Jom nengok hasilnya...ermm...laju je lalu di anak tekak. Nyamannyeeerrr....

 cma punyer..

Puding Dwi-warna

Bahan utk kastard
1 tin susu cair
3 camb gula
4 camb tepung kastard

Cara2:
Masak sume bahan sampai pekat dan masukkan dlm bekas feberet.

Bahan utk jelly
400 ml air
sebungkus jelly strawberi cap Nona

Cara2:
Didihkan air dan masukkan jelly dlm air mendidih. Kacau hingga sume jelly larut. Sejukkan sebentar dan tuang atas kastard td. Sejukkan dalam peti sejuk...

Ini utk Encik Mus..

Puding Roti berCip Coklat

Assalamualaikum...

Hari pertama sekolah tahun 2012 mmg mengujakan(excited ler). Sebab pe????sebab tak jadik guru kelas.hehehe..Patut la ramai yg tak nak jadik guru kelas...Mmg ler best thn 2012 ni sbb tak jadik guru kelas, pastu, bil. waktu mengajar pun skit je...Ada org jeles...Tp, yg tak bestnya, banyak keja nak kena buat...Sabar je la...Dugaan kerja di tahun 2012, mungkin ada hikmah di sebaliknya...

Walaupun banyak keja nak diselesaikan, tp, masak tetap kena masak. Bak kata Encik Mus,"ayang dah sihat kan?Boleh lah Main Masak-masak cam selalu bg abg mkn yea..."Boleh je abg cayang...

Maka, semalam dgn bangganya, cma pun buat la minum petang utk Encik Mus bila balik keja nanti. Puding Roti berCip Coklat ni inspirasi daripada CMG. Resepi asalnya, daripada bonda tersayang, tp dah diubah skit sbb tukang masaknya tak bleh mkn telur dan ditambah cip coklat (cam CMG buat).Tq CMG. Kwn2 kat sekolah pun suke... Jom nengok, hasilnya..

nyum..nyum..nyum...sedap gak letak cip coklat...

Puding Roti berCip Coklat

Bahan2nya:
10 keping roti
500 ml susu segar
5 camb gula perang
1 camt esen vanila
1 biji telur
2 camb mayonis
1 camb butter
cip coklat - ikut suka 
Cara2nya:
1. Potong roti kecil-kecil.
2. Satukan susu segar, gula perang, esen vanila, telur dan mayonis.
3. Rendam roti dalam campuran susu selama 30 minit.
4. Lenserkan loyang dengan mentega dan masukkan adunan ke dalamnya.
5. Tabur cip coklat ke atas adunan dan bakar selama 45 minit.

*** cma tak letak telur dan mayonis sebab dlm pantang lg...nasib baik menjadik gak..hehehe...